Ordforklaring

A – C

Aubergine

Tilhører samme familie som Kartoffel og Tomat. Den stammer oprindelig fra Sydøstasien. Auberginer findes i mange forskellige sorter, der giver vidt forskellige frugter. Den mest kendte herhjemme, er den violette variant – hvis farve også kendes som auberginefarvet. Selve planten er op til 1½ meter høj med lavendelblå natskyggeblomster. Frugtkødet er hvidt og svampet i konsistensen, og de store violette farvede frugter skrælles før brug, da skrællen har en bitter smag. De småfrugtede sorter kan godt spises med skræl. De kan grilles, dampes, gratineres, paneres og indbages.

Chilipulver

Det er fintmalede tørrede røde chilier og de kan variere i styrke fra mildt til brændende. Chiliflager kan bruges i stedet for, men ikke mexicansk chilipulver , da det er blandet med spidskommen.

D – F

Friske Birds Eye Chili

De er på ca. 1-3 cm og er den aller-stærkeste chili. Den kan købes frisk, tørret eller syltet i saltlage. Friske små røde chilier: de er på ca. 5 cm og bruges til at lave chilipulver og chiliflager af. De er også meget stærke. Friske mellemstore chilier: de er på ca. 10-15 cm og er den chiliart der bruges mest i det indonesiske og malaysiske køkken. De er stærke men ikke brændende. Friske store røde og grønne chilier: de er på 15-20 cm og tykkere end de mellemstore chili. De modne røde er meget stærke.

G – I

Garam Masala

En blanding af stødte krydderier som almindeligvis består af kanel, sort peber, koriander, spidskommen, kardemomme, nelliker og muskatblomme eller muskat, men det kan også være lavet med kun de mere kraftige krydderier. Man kan købe færdiglavede blandinger, men garam masala er bedst i friskblandet. Til forskel fra andre krydderiblandinger, tilsættes det først retten ved slutningen af kogetiden.

Hvidløg og Ingefær

Hvidløg bruges i stor udstrækning i madlavningen i hele Indien. Ingefær er meget krydret og har en velsmagende rod, der bruges frisk og er en uundgåelig ingrediens i ethvert asiatisk køkken. Vores kok ser efter faste og glatte rødder og opbevarer dem i plasticpose i køleskabet. Det brune skind skrælles ofte af før brug. Stødt ingefær kan ikke erstatte den friske.

J – L

Karryblade

De små, skinnende og spidse blade kommer fra træer, der har deres oprindelse i Asien. Smagen er krydret, og de bruges i det sydlige Indien, Sri Lanka og Malaysia til at give en karakteristisk smag til kød- og grøntsagsretter. De kan bruges som laurbærblade, og fjernes før servering.

Koriander

Også kendt som cilantro (i USA) og kinesisk persille. Alle dele af denne aromatiske plante – frø, blade, stilke og rødder kan spises. Bladene giver en jordagtig, pebret smag til gryderetter og bruges i salater som garniture Stilkene og rødderne stødes til karrypastaer. Koriander er utrolig brugt i det indiske køkken og tørret koriander kan ikke erstatte samme smag.

M – Å

Okra

Okra stammer fra Østasien og dyrkes i dag også i Vestafrika og Indien. Planten er beslægtet med Hibiscus og danner meterhøje buske med smukke gule blomster, der siden udvikler sig til okrafrugterne. De er grønne, kantede, lange bælge der spidser til i enderne og kan minde om fingre. Smagen er let bitter, men ellers ret neutral. Det er de umodne frugter, der anvendes, for de modne frugter bliver bitre.

Kontakt

Skibhusvej 154 (Wokkabox)

5000 Odense C

Åbningstider

Mandag – Søndag: 16 – 21